BilgiKedi Sağlık

Kedi Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

Kediler gün geçtikçe dünyada artış gösteren popülasyonlardır. Artan kedi popülasyonları beraberinde birçok problem getirmektedir. Vahşi doğal ortamda artan ve azalan popülasyonlar belirli bir denge içerisindedir ve bu denge problemlerin oluşmasını engelleyen yegane şeydir. Ancak insan elinin değdiği durumlarda bu popülasyon dengeleri bozulabilmektedir. Son yıllarda artan kedi sahiplenmeleri güzel bir davranış olsa da bu alanın istismar edilmesi de söz konusudur. Kedileri üretip satan ve bu yolla para kazanan oluşumlar kedi popülasyonunun acılı bir süreç yaşamasına neden olmaktadır. Bu durumda birçok hayvan severin ortaklaştığı mesele ise kedinin kısırlaştırılmasıdır. Kedinin kısırlaştırılması vicdanen rahatsızlık veren bir durum olsa da bunun büyük avantajları vardır. Kediler için yapılan kısırlaştırma operasyonları tüm kedi popülasyonu için küresel ölçekte daha iyi sonuçlar doğuracaktır. Bu yazımızda ise kedilerin neden kısırlaştırıldığını derlemekle birlikte birçok hayvan severin asıl merak ettiği şey olan: Kedi kısırlaştırma operasyonu nasıl yapılır? Sorusuna cevaplar türeteceğiz.

KEDİNİN KISIRLAŞTIRILMASI NE DEMEKTİR?

Kedilerde her canlı gibi doğup, büyüyen, beslenen ve üreyen canlılardır. Üreyen canlıların ihtiyaçlarının karşılanması popülasyonun yüksek olmasıyla ters orantılıdır. Yani basitçe şöyle özetleyebiliriz bu durumu. Bir pastayı yiyecek kişilerin sayısı arttıkça kişi başına düşen pasta dilimi küçülmektedir. Kedi popülasyonu içinde bunu söylemek yanlış olmaz. Artan kedi popülasyonu beraberinde şehir hayatlarının zor şartlarını daha da zor hale getirmekte ve buna maruz kalan kedilerin sayısını arttırmaktadır. Bu bağlamda kedilerin üremesini durdurmak isteyen birçok hayvan sever kedinin kısırlaştırılmasını savunmaktadır. Kedinin kısırlaştırılması, kedinin ürememesini sağlamak için yapılan cerrahi bir müdahalenin adıdır. Bu operasyonun amacı kedilerin gebe kalmaması ve akabinde yavru kedi doğurmamasıdır.

KEDİLERDE KIZIŞMA DÖNEMİ

Kediler belli bir olgunluğa geldikten sonra cinsel dürtüleri devreye girmeye başlar. Kedinin bazı hareketlerine dikkat edilirse bunun belirtileri çok net görülmektedir. Dişi kedinin her zamankinden daha fazla miyavlaması veya mırlaması bunun belirtilerindendir. Bu döneme giren dişi kediler sahiplerinden daha çok ilgi beklerler. Sürekli sahibinin yanına sokulmaya başlar. Hareketlerinde daha bir şefkatlilik ve sevgi hissedilir. Sahibine sokulan kedi sırtını kamburlaştırıp, kuyruğunu kaldırarak patileriyle sanki hamur yoğuruyormuş gibi hareketler yapmaya başlar. Bu tür davranışlar kedinin cinsel olgunluk dönemine girdiğine işarettir.  Kedinin sürekli idrarını yapması ve iştahının azalması da başka diğer belirtilerdir. Bu gibi durumlarda dişi kedi sahipleri kedileri için kısırlaştırma yöntemine başvurabilirler.

DİŞİ KEDİLERDE KISIRLAŞTIRMA OPERASYONU

Dişi kedilerin kısırlaştırılması için iki ayrı operasyon türü vardır. Bunlardan ilki kedinin cinsel hayatına devam etmesini sağlayan bir operasyondur. Bu operasyonda dişi kedinin rahmi alınır ve yumurtalıklardan biri veya ikisi bırakılır. Bu operasyona başvuran kedi sahiplerinin kedileri genellikle dışarı çıkan kedilerdir.Rahmi alınan dişi kedi cinsel hayatına devam edebilmektedir. Ancak bu operasyonun ciddi yan etkileri bulunmaktadır. Operasyon sonucu alınmayan yumurtalıklar zamanla iltihaplanmaya başlayabilir veya kistlenebilir bu durumda yumurtalıkların diğer bölgeler ile yapışması söz konusu olabilir ve bu da beraberinde ciddi cerrahi müdahaleler getirebilir. Bunun gibi başka sorunlarında ortaya çıkması söz konusu olabilir. Ciddi genital problemlerin yaşanması olasıdır veya hormonal değişimler sebebiyle deri yanıkları ortaya çıkabilmektedir.

Dişi kedilerin kısırlaştırılması için yapılabilecek olan ikinci operasyon ise rahim ile birlikte yumurtalıklarında alınmasıyla olur. Rahmi ve yumurtalıkları alınan dişi kedinin, operasyon sonrası çiftleşme isteği duyması söz konusu olmayacaktır. Bu operasyonu geçiren kediler için kızışma dönemlerinde ortaya çıkan istek çiftleşme isteği olmadan sadece kızışma olarak geçecektir.

DİŞİ KEDİLERİN KISIRLAŞTIRMA OPERASYONU NASIL YAPILIR?

Dişi kediler tabir olarak tam bir operasyon geçirerek kısırlaştırılır. Bu operasyon yaklaşık 3-4 saat sürebilmektedir. Bu operasyon için dişi kedinin karnında müdahale edilecek yerin tıraş edilmesi sağlanır. Tıraş edilen bölgede 6-7 santimlik bir kesik açılır ve operasyon bu bölgede yapılır. Erkek dişilerin kısırlaştırılmasına göre daha uzun süren bu operasyon sonucu yara iyileşene kadar dikkatli davranılmalıdır. Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedinin karnında açılan kesik operasyon sonrası dikiş atılarak yara bezi ile kapatılır. Bu beze alışkın olmayan kedinin buna çıkarmaya çalışması normal bir durumdur. Bu durumda dikişlere ve kesiğe zarar gelmemesi için sahibinin kediye müdahale etmesi gerekir. Yara iyileşene kadar dikkatli bir gözlem şarttır. Operasyondan sonra kedinin çok hareket etmemesi gerekmektedir. Zaten operasyonun verdiği yorgunluk sebebiyle kedi halsiz olacaktır ve çok hareket edemeyecek, oynayıp zıplamayacaktır. Bu durum kedinin sahibinde huzursuzluk yaratmaması gerekmektedir.

ERKEK KEDİLERDE KISIRLAŞTIRMA OPERASYONU

Erkek kedilerin kısırlaştırılma operasyonu dişi kedilerinkine göre çok daha basittir ve çok daha kısa sürmektedir. Yaklaşık bir saat içinde bitirilen erkek kısırlaştırma operasyonunun riskleri dişilerin operasyonuna göre daha az risk teşkil ettiği söylenebilir. Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu için testislerin alınması gerekmektedir. Testisleri almak için, testislerin olduğu bölgeye kesik atılır ve testisler bu bölgeden dışarı çıkarılır. Dışarı çıkarılan testisler kesilerek vücuttan uzaklaştırılır. Testislere bağlı olan damarlar ve kanal yolları kapatılır ve operasyon bitirilir. Dişilerde olduğu gibi erkeklerde kesiğe dikiş atılmaz. Batikon ile temizlenen kesiğe antibiyotikli sprey sıkılarak işlem bitirilir. Erkek kedilerde dişiler gibi operasyon geçirdiği bölgeye yabancı olacaktır. Bu bölgeyi yalamak isteyecek olan kedilere yakalık takılarak yarayı yalaması engellenebilir.

   Kedinin Kısırlaştırılmasına Karar Verildikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekilenler

  • Kısırlaştırma operasyonu geçirmeye karar verilen kedinin en az 12-15 saat hiçbir şey yememesi gerekmektedir. Bu sürede kedinin su içmesi sorun teşkil etmeyecektir.

 

  • Kısırlaştırma operasyonu sonrası kedinin kendine gelmesi beklenmelidir. Kedinin kendisine gelene kadar bir şey yiyip içmemesi gerekmektedir. Bu sürede yemek yiyen veya su içen kedi bunları kusacaktır. Bu süre dişiler için 10-12 saat olup erkek kediler için daha kısa bir süredir.

 

  • Operasyon sonrası kedinin kapalı kutusunda tutulması daha sağlıklı olacaktır. Açıkta bırakılan kedi yarı uyanık hali ile yaraya zarar vermesi olasıdır. Bu sebeple kedinin kapalı olması daha iyi sonuç doğuracaktır. Ara ara kedinin kontrol edilmesi de şarttır.

 

  • Operasyon sonrası kedinin dinlenmesi gerekmektedir ve kendisine gelene kadar sessiz bir ortamda tutulmalıdır. Ortamda keskin yemek, parfüm kokuları gibi kokular olmamalıdır.

 

  • Kısırlaştırılmış olan kedinin maması değiştirilmelidir. Onlara özel kısırlaştırılmış kedi mamaları verilmelidir.

 

  • Operasyon sonrası kedinin sürekli kontrol edilmesi önemlidir. Operasyon sebebiyle oluşan yanlış bir komplikasyon kediye ciddi zararlar verebilir. Böyle bir durum hissedildiği an veteriner hekime hemen başvurulmalıdır.

 KISIRLAŞTIRMA OPERASYONU İSTEMEYEN KEDİ SAHİPLERİ KIZIŞMA DÖNEMİNDE NELER YAPABİLİR?

Cinsel dürtüleri ortaya çıkan kedinin kızışma dönemleri başlamaktadır. Bu kızışma dönemi beraberinde çiftleşme isteğini getirir. Bazı kedi sahipleri kedilerinin kısırlaştırma yoluna gitmeyip bu sürece başka çözümler üretmektedir. Birinci başvurulan yol kedinin kızışma döneminin geçmesini beklemektir. Kedinin başka bir kedi ile çiftleşmemesi için diğer kedilerden uzak tutulması sağlanır ve bu sürecin böyle atlatılması hedeflenir. İkinci bir yol ise, kızışma döneminde kanda artan hormonların, enjekte edilen karşı hormonlar ile bertaraf edilmesiyle olur. Son olarak hormon tabletlerinin kullanıldığı yöntemlerdir. Ancak bunların hiçbiri kalıcı çözüm değildir. Bazıları ise kedinin sağlığı için risk teşkil etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu